joi, 22 mai 2014

Discard speech







Discard speech este primul solo show al artistului Andrei Cotruț. Acesta și-a testat limitele toleranței artistice în încercări de street art și expoziții de grup. Cu acest proiect Cotruț sondează atmosfera burgheză pe care o aduce galeria de artă. Mansarda MNDAC va adăposti lucrările pe care artistul le-a adus la o formă de definitivare temporară. În spațiul antifonat și protejat de intruziunile neaveniților, el studiază ca într-un laborator, cum se propagă informația. Peretele alb este acoperit de o instalație care se întinde ca o rețea de fibre colorate. Este o schemă organic-abstractă în care albul originar se divizează într-o multitudine de culori. 
În fața acestui țesut, statuile a două personaje, masculin și feminin comunică folosindu- se de imperfecțiunea lor corporală. Un bărbat și o femeie care alcătuiesc un cuplu primordial. Cei doi relaționează unul cu celălalt într-un limbaj primar, lipsit de cuvinte. Silutele statuare nu neagă doar canonul clasic al perfecțiunii corporale.  Andrei Cotruț se raportează mai degrabă la revistele de fashion și men's health care promovează netezimea abdomenului și arcuirea feselor. El le opune acestora moliciunea cărnurilor care au pierdut competiția cu gravitația. Stratul adipos și mușchii lăsați pe care îi expune impudic încearcă să-și seducă privitorul prin naturalețe mai de grabă decât prin perfecțiune. 
Între cele două statui artistul construiește o țesătură de siluete umane din cârpă. Este punctul culminant al dialogului său, redat prin gesturile imobile ale corpurilor sale de ghips. Privitorul este invitat să atingă siluetele de cârpă și să relaționeze cu ele. Cuvintele nu trebuie rostite ci transformate în semn grafic care să se imprime în corpul operei. 

 Ioana Marinescu

Niciun comentariu: